De Barbet is een Franse waterjachthond. Het ras bestaat al heel lang, maar sinds de 16e eeuw is hij bekend onder de naam Barbet. Deze naam heeft hij te danken aan zijn overvloedige baard: 'barbe' is het Franse woord voor baard. De Barbet werd door de jagers gebruikt om het aangeschoten wild te halen.
De Barbet werd ook ingezet bij het fokken van diverse latere rassen, zoals waarschijnlijk de Briard, Poedel, New Foundlander en Griffon. Na de tweede wereldoorlog had de Barbet zoveel terrein verloren door de opkomst van deze moderne rassen, dat hij helaas bijna uitstierf. Sinds de jaren 70 is men in Frankrijk begonnen het ras terug te fokken en daardoor is de populatie gelukkig weer aan het groeien. De Nederlandse Barbetclub zet zich enthousiast in om dit fantastische ras te behouden en meer bekendheid te geven.

Karakter van de Barbet

Het is een uitgesproken vrolijke, zachtaardige en aanhankelijke hond met een evenwichtig karakter, zonder een spoor van nervositeit. Door zijn intelligentie en zijn sensitieve aard is hij in staat de zwakheden van zijn baas snel te ontdekken. Zijn opvoeding vereist dan ook een consequente aanpak om hem niet zelf de leiding te laten nemen. Hij hecht zich sterk aan zijn baas/gezin, is speels, enthousiast, enigszins eigenzinnig, maar goed te leiden. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Hij neemt de tijd om volwassen te worden en is leergierig. Hij is gesteld op mensen en bezoek wordt door de meeste Barbets dan ook hartelijk ontvangen. De Barbet is tamelijk rustig van aard en gebruikt zijn stem niet onnodig. Hij is lief voor kinderen. Hij gedraagt zich sociaal naar andere honden en kan met alle andere huisdieren door een deur.